DIY Chokers med berlocker

~
Nu är jag här igen mina vänner, med ett superenkelt och fint DIY-projekt! Jag har gjort chokers, en växande trend på senare tider (vet förresten inte om det är en trend längre, älskar det hur som helst!) och idag visar jag hur du gör en egen. Det är hur enkelt som helst egentligen, en bit fint band och en berlock som man sätter fast. Det lite trixigare är att jag visar hur du kan göra ett lås till hasbandet om du inte har sådana där avslutningshylsor som man klämmer fast i slutet av bandet man använder. 

 


Om du vill göra en likadan som jag har gjort kan du använda ett band i läderimitation, eller något annat som du har hemma. Spets skulle bli väldigt fint tror jag, eller mocka kanske? Du behöver också en tång och en berlock. Du kan hitta sådana i hobbybutiker, på ebay eller det smartaste och mest ekonomiska - bland dina smycken. Leta efter ett halsband som du inte längre använder och använd något därifrån. Du behöver också ringöglor för att sätta fast berlocken. Har du inte sådana där avslutningshylsor (som finns att köpa här) behöver du ståltråd och vanliga smyckelås. Först mäter du ut hur långt ditt band behöver vara, det ska sitta tajt men inte så att det blir obehagligt, klipp sedan ditt band i den längden minus en centimeter som kommer att ersättas av låset. Nu börjar vi med min speciallösning som lås på halsbandet. Jag klippte av en bit ståltråd och virade den ett par gånger runt änden bandet och såg till att verkligen trycka in ståltråden under tiden så att den sitter bra. Efter ett par varv satte jag på låset och virade klart ståltråden. Igen, se hela tiden till att liksom trycka in ståltråden i ditt band.Så här ser det ut när det är klart. Jag vet att på bilden verkar det som om allt bara skulle kunna åka av, men jag lovar - det sitter stenhårt. Jag lyckades inte rubba någonting när jag testade att dra i det.

 
Sedan gör du samma sak på andra sidan men sätter fast en ringöga istället för ett lås, annars kan det bli lite svårt att stänga.. Jag önskar att jag hade haft dessa smådelar i samma färg, men det gör inte så mycket då man ändå inte brukar se låset när man har halsbandet på sig. 
 
 
Sedan är det dags att sätta på berlocken. Öppna upp en ringögla, trä den sedan genom berlocken och runt bandet innan du stänger den. På just den här berlocken var jag tvungen att sätta två ringöglor för att den skulle hamna i rätt vinkel. Sedan är du klar - superenkelt, eller hur? 
 
 
 

Video // GRWM

~
Hellu! Idag kommer en liten video, en get ready with me. Jag använder en del nyinköpta produkter, och looken är aningen festivalinspirerad. Det var så kul att redigera den här videon, men det tog också en eeevighet så jag hoppas någon gillar den, hahah! 
 

Hur jag fotar mina bloggbilder

~
Jag har fått en önskan om att visa hur jag förbereder och fotar mina bilder här på bloggen. Och därför tänkte jag dela med mig av lite tips som jag använder mig av. Vill bara varna om att jag inte är sådär superhaj på att fota, så dessa är endast saker jag lärt mig baserat på egna erfarenheter, jag är långt ifrån ett proffs. 
 

Utrustning
När det kommer till utrustning är det faktiskt det minst viktigaste av alla dessa punkter. Innan jag skaffade min systemkamera så fotade jag faktiskt med min iPhone 4 och det fungerade utmärkt. Så tro inte att du behöver värsta proffskameran för att ta snygga bilder. Med det sagt valde jag faktiskt att uppgradera från mobilkamera till en systemkamera för ungefär ett år sedan. Jag köpte en Canon 500D över blocket från någon som sålde den här i Skellefteå. Det är definitivt en nybörjarkamera och jag valde den eftersom det är dem vi fotar med i skolan. Det fina med just systemkameror är att man kan (förutom bättre upplösning) få till det där skärpedjupet som vi alla älskar. Objektivet är bara det som kommer med kameran.

Ljus
Här, gott folk, har vi nyckeln till bra bilder. Bra ljus! Jag använder inga proffslampor eller så utan utnyttjar hellre dagsljuset. Det är ju extra tacksamt nu när vi faktiskt går mot ljusare tider. Se alltså till att fota på dagstid, gärna när solen inte står högst. Allra helst får det vara lite mulet, då blir bilderna som bäst tycker jag. Se också till att fota nära fönster för så mycket ljus som möjligt. Om du vill ha en jämnt ljus över hela bilden föreslår jag att fota utomhus. Bra ljus är alltså a & o när det kommer till att ta bra foton, kom ihåg det!


Den här bilden är tagen just vid ett fönster för bra ljus. Den gröna plantan ger också en liten touch till bilden. 

Inställningar
Som ni kanske förstår är jag inget foto-freak, och jag kan inte sådär supermycket om kameror. Men jag fotar alltid på manuellt läge, alltid! Och jag fotar i RAW för så bra kvalitét som möjligt. När det kommer till inställningar får man helt enkelt läsa på lite på internet och sedan testa sig fram. Jag gillar som sagt att ha mycket skärpedjup i mina foton och då ska det vara ett litet bländartal och så försöker jag alltid att ha en så låg ISO som möjligt så att bilden inte ska bli kornig, men det brukar inte vara något problem så länge man har bra ljus. Men för att sammanfatta, så länge du har koll på kamerans grundinställningar - bländare, slutare och ISO så klarar du dig. Här har du ett cheatsheet som kan komma till användning när du ska lära dig dessa inställningar.

Flatlays
Den vanligaste typen av bilder på min blogg är så kallade flatlays. Alltså när man lägger ut en massa grejer på ett fint underlag och tar ett foto ur fågelperspektiv, det vill säga rakt ovanifrån. När jag tar dessa bilder handlar det ofta om produkter eller bara fina saker som blir bra på bild. När du tar dessa foton börjar du med att hitta ett bra underlag. Lakan brukar fungera som vitt underlag, testa olika träunderlag eller filtar kanske? Sedan väljer du något bilden ska fokusera på - en produkt eller en bok eller en kaffekopp eller vad det nu kan vara. Sedan gäller det bara att omringa detta av andra fina saker som kan passa in i bilden. Plantor blir väldigt fina i sådana här foton. Lek med hur nära eller långt bort du håller kameran och testa att beskära bilden på olika sätt medan du fotar. För inspiration kan du söka på 'flatlays' på Pinterest, där finns hur mycket som helst!
 
Ibland är det enkelt och stilrent som blir bra, och en pop av gröna växter är alltid alltid fint tycker jag!
 
Närbilder
Den andra typen av bilder som du hittar på min blogg är troligen närbilder. Antingen även här på produkter eller sminkningar. Här kommer skärpedjupet in igen - ha ett lågt bländartal! Ljuset spelar såklart också in, jag försöker oftast att ta dessa bilder framför ett fönster (alltså att motivet är vänt mot fönstret, jag vill inte ha motljus). 
 
Här har vi en närbild på en av mina sminkningar med ganska mycket skärpedjup, alltså ett lågt bländartal. 
 
Ett litet extratips är att ta massor, massor av bilder! Hellre alldeles för många än för lite. Då har du många att välja på när du väl ska välja ut och redigera dem. Och på tal om att redigera, om du vill veta hur jag gör det så har jag redan ett blogginlägg på det, du hittar det här.
 
Nu är det bara att fota på, lycka till och ha kul! Woop! 
 

 
Ett annat blogginlägg som kanske intresserar dig: Att skriva blogginlägg - min process.
 

Ett mästerverk

~
Jag läste ut Boktjuven av Markus Zusak i måndags och allt jag kan tänka är varför jag inte läst den tidigare?! Nu är det så nära inpå att jag läste ut den, men jag vågar ändå säga att detta utan tvekan är en av de bästa böckerna jag har läst. Så det jag vill säga är - om du inte läst Boktjuven än, vad sjutton väntar du på? 

Hahah, kolla vad många sidor som är markerade på grund av citat och dialoger jag vill spara! 
 
Jag älskade allt med den. Karaktärerna, sättet den var skriven på, miljöbeskrivningarna, perspektivet på makten och vikten av ord men framför allt att hela historien berättades av Döden. Jag önskar bara att jag hade läst den på engelska, den är nog ännu finare på originalspråket, det brukar vara så. Om du vill läsa min Goodreads-recension på den här boken kan du göra det här. Den här boken är ett mästerverk och Markus Zusak är ett geni. 
 

Mina bästa hårhacks och tips

~
Egentligen är jag inte sådär väldigt intresserad av hårprodukter eller hårfrisyrer eller hår över huvud taget. Men jag märker ju att en bra hårdag kan höja självförtroendet och få allt annat att kännas lite bättre. Det allra värsta jag vet är att ha smutsigt hår och inte tid att tvätta det innan jag måste vara någonstans. Här kommer hur som haver mina bästa hårtips som jag lärt mig under (h)åren. <- jag är så rolig.. :´D

 
Tvätta med schampo två gånger
Det här är något för dig som tycker att håret blir smutsigt och fett redan senare samma sag som du tvättat det. I’ve been there. Sedan berättade min hårfrisör för mig att jag borde tvätta håret med schampo två gånger vid varje dusch. Första gången får du bort smuts och oljor som ligger utanpå håret. Andra gången kommer du in bättre mot hårbotten för att verkligen få bort alla oljor. Du kan märka detta på att schampot löddrar mycket mer andra gången. Jag har gjort det här i flera år nu och en märker verkligen skillnad!
 
Använd hårolja
Jag rekommenderar alla att använda hårolja. Särskilt om du tvättar håret ofta och använder värme på det regelbundet. Värme sliter och torkar ut håret något alldeles hemskt. Var inte rädd för att oljor ska få ditt hår att se fett ut. Använd en olja som är anpassad för hår och fokusera i topparna där det blir som mest torrt. Jag brukar lägga i oljan när håret är nytvättat och ungefär 70-80% torrt. Jag använder en från märket Orofluido som fungerar utmärkt och luktar helt magiskt!
 
Styla när håret är smutsigt
Det här är kanske någonting som de flesta redan märkt, men det är i princip omöjligt att styla håret eller göra en frisyr där det är helt nytvättat. Det är för mjukt och bara glider mellan fingrarna. Jag föredrar att ha håret utsläppt dagen efter att jag tvättat det, och när det har blivit mer smutsigt är då jag satsar på en fläta eller knut. Vill du inte vänta fungerar torrschampo väldigt bra för att få lite textur och grepp i håret så att det är lättare att hantera. 
 
 
Spraya parfym i håret
Det här har jag tipsat om i ett tidigare inlägg vid något tillfälle men tänker att jag slänger in det här också. 
Att spraya parfymen i håret också gör all skillnad. Varje gång håret rör sig, när du sätter dig ner eller slänger till med det (insert slow-motion hairflip) kommer din parfym att spridas runt om dig. Jag älskar att få komplimanger på att jag luktar gott, och jag lovar dig, det här är det mest effektiva sättet för det!
 
When all else fails - fläta!
När ditt hår är för smutsigt och du inte orkar tvätta det. När ditt hår ser ut som ett fågelbo och vägrar samarbeta. När ditt hår är i vägen för ögonen och du snart får ett psykbryt på det. Fläta! Jag har lärt mig att göra en inbakad fläta på mig själv och jag föreslår att du gör detsamma. Det syns mindre att håret är smutsigt än en hästsvans samtidigt som du får bort varenda strå från ansiktet. En bonus är att lära sig göra en inbakad fläta på sig själv utan spegel, då är du redo för alla nödsituationer!

4 verktyg för lite ordning och reda

~
Om ni känner mig väl vet ni att jag är en väldigt organiserad person när det kommer till det mesta. Jag älskar att skriva listor, planera långt i förväg och ha det städat omkring mig. På det sättet är jag nog ganska tråkig, jag är ingen spontan person. Ett stökigt rum, eller lägenhet för min del innebär en stökig hjärna. Jag klarar inte av det, får panik. Därför delar jag här med mig av mina fyra bästa verktyg och sidor som jag använder för att hålla mig organiserad. Asana.com
Den här sidan är briljant. Den låter dig göra flera olika listor för olika områden. Jag har en lista som heter 'skola', en som heter 'blogg' och en som heter 'Ida'. I varje lista kan du skriva alla uppdrag och saker du måste göra. Du kan sätta datum för när de måste vara klara och du kan sedan bocka av sakerna när du har gjort dem. Den här sidan är egentligen tänkt att användas inom stora projekt då man kan adressera uppgifter till andra personer, men den fungerar lika bra som använding för sig själv. 


 
Kalendern i datorn
Jag har pratat lite om hur jag använder den här i min guide till hur jag skriver inlägg. Men för er som inte har läst det inlägget - kalendern i datorn använder jag för planera ut när blogginlägg ska publiceras, jag sätter alltså ett dautm på dem. Oftast planerar jag ut inäggen för nästkommande månad i mitten av månaden före. Det är alltså snart dags igen att börja planera för Maj. Jag tycker att Apples kalender är så enkel att använda, man får en bra översikt och kan fort se vilka inlägg man måste fota och skriva till. Jag använder också den här kalendern till vissa andra saker som klipptider och jobbtider. 
 
 
 
Evernote.com
Jag diskuterade även den här sidan lite snabbt i det där inlägget om hur jag skriver blogginlägg. Evernote använder jag för att skriva utkast av mina inlägg, särskilt när jag ska skriva väldigt långa texter. Det är mycket bättre än att skriva i redigeraren på själva bloggplattformen eftersom det på den här sidan finns rättstavningsprogram. Dessutom är alla mina utkast samlade på ett och samma ställe OCH, den viktigaste av allt - evernote är tillgängligt på alla dina enheter. Så är du någonstans där du inte har möjlighet att ta fram datorn kan du sitta och skriva dina inlägg på telefonen i stället, supersmidigt! 
 
 
 
Anteckningsböcker
Sista tipset är något självklart och nödvändigt för mig - anteckningsböcker. Jag använder de främst för att-göra/att-köpa-listor. Men också anteckningar i fall jag kommer på något som jag vill komma ihåg till senare, ni vet -det anteckningsböcker är till för. Jag tycker att det är väldigt skönt att bryta av allt skärmanvändande med att få skriva för hand då och då. Och så är det ju såå mycket mer tillfredsställande att få stryka över någonting som är klart med penna och papper i stället för på datorn. 
 
 
Det var mina tips till dig på verktyg och sidor jag använder för att hålla mig själv organiserad. Om ni vill ha fler liknande inlägg om att hålla sig organiserade får ni gärna lämna en kommentar om det! 

Hemmagjord chokladgranola

~
 
Okej så nu ska jag göra er alla en tjänst och tipsa er om detta recept som jag hittade på Jenny Mustards blogg. Jag har alltid granola hemma, oftast flera olika sorter dessutom. Men det finns inget som slår egengjord granola. Förutom att du har koll på exakt vad den innhåller (inga konstgjorda ämnen eller E:n) kan du också välja ingredienser efter vad du gillar och skräddarsy receptet. 
 
Det här är en chokladgranola med en grund på banan, kakao och dadlar som man blandar med havregryn och en massa andra saker. Jag gjorde inte exakt efter receptet, hade tex. inget puffat ris så jag skippade det. 
 


I alla fall, godaste granolan jag ätit, någonsin. Här har jag den med soyghurt och frysta hallon, yum! Även om ni inte är sugna på att göra det här receptet tycker jag ändå att ni ska kika in Jennys blogg, ni kommer inte att ångra er!

 

5 anledningar till att läsa mer

~

Jag har alltid läst böcker, under hela mitt artonåriga liv. Det är något som för mig föll naturligt med en mamma som har läst mycket och en uppväxt med ett smärre bibliotek i vardagsrummet. Om du anser dig vara en sådan person som inte läser böcker, - då är detta fem anledningar till att börja läsa. Och är du som jag, lite av en bokmal - då kommer här fem anledningar till varför du ska läsa ännu mer

 

Utökat ordförråd

När du läser lär du dig hela tiden nya saker, utan att tänka på det. Det kommer liksom på köpet. Även om du inte aktivt söker upp ett ord du inte känner igen och läser förklaringen så lär du dig nya saker med hjälp av att se dessa ord i olika sammanhang. Om du läser böcker på engelska, vilket jag föredrar, så gäller även samma sak här -  ditt ordförråd byggs på och grammatiken förbättras. 

Bättre skrivförmåga och kreativitet

Den här punkten hör ihop lite med den första. Men förutom nya ord och förbättrad förståelse för grammatik blir du också en bättre författare själv. Även om du inte planerar att skriva böcker i framtiden hjälper det dig till exempel i skolan på svenska- eller engelskuppgifter, vid rapportskrivning eller någon sorts uppgift där du ska skriva längre texter. Och om du vill bli författare utökar du din kreativitet och blir helt enkelt bättre på att skriva. 


En flykt från verkligheten

Vare sig det är problem i skolan, på jobbet, hemma eller något annat får du en paus från allt det när du försvinner in i bokens värld. Det här är den största anledningen till att jag läser böcker, det är en flykt från verkligheten och världen vi befinner oss i. Jag tror också det här är varför jag föredrar böcker som är övernaturliga och magiska, det är en mycket större kontrast till vår verklighet än andra sorters böcker.


Underhållning utan skärm

Det här är en punkt som jag uppskattar i tider som denna där det verkar som att allt vi gör sker framför en skärm. Vi gör skoluppgifter på datorn, vi beställer klipptider och svarar på mejl genom vår dator. För att inte tala om mobiltelefonen som verkar vara fastlimmad våran hand majoriteten av dygnet. Jag kan verkligen uppskatta en bok av den anledningen att jag slipper en skärm för ett tag. Det är så skönt att få gå offline, mysa ner sig i sängen och läsa ett par kapitel.


Förbättrad koncentrationsförmåga

Om du har svårt att koncentrera dig under en längre tid på saker, kanske under lektioner i skolan eller arbetsdagen så kan du träna upp det genom att läsa böcker. Att sätta sig ner och läsa en bok tar längre tid än att läsa t.ex. en nyhetsartikel och kräver därför mer koncentration och uppmärksamhet.


+ att böcker är en sorts underhållning som är helt gratis eftersom vi har tillgång till något sådant fantastiskt som bibliotek!


Så nu när jag har övertygat dig att börja läsa böcker/läsa mer, var ska du börja? Jag tycker att du inleder med att gå in på Goodreads.com och sätta en utmaning för hur många böcker du vill läsa under 2016. Det kan vara en bok, den kan vara hundra. Men det är bra att ha ett konkret mål att sträva efter. Sedan är det bara att plocka upp en bok, börja läsa, njuta och bli smartare på samma gång!


En vecka i bilder

~
Här kommer en liten inblick i min vardag, hur en vecka vanligen ser ut för mig. Jag gillar själv att läsa sådana här inlägg, stunder fångade med mobilkameran. Jag gör detta inlägg mycket för mig själv också, för att kunna kolla tillbaka längre fram och se hur ett par dagar i April såg ut. 
 


M Å N D A G : Den här bilden är från när jag lagade middagen. Som student lagar jag inte alltid min egen middag (frysta matlådor yo), men jag försöker att göra det så ofta som möjligt. I måndags blev det couscous-sallad med grönsaker och färsk basilika(!) och AVOCADO! Det blev faktiskt inte så gott som det låter, hahah, men det var ätbart. 


 
T I S D A G : UGGHHH! Jättedåligt väder. Det hade regnat under natten, det var fuktigt och kallt i luften och snö låg fortfarande kvar. Himlen var sådär grådassig som jag hatar. Trots allt detta blir sådana här dagar alltid bra på bild, lite sådär mystiskt... Den här bilden är tagen från mitt sovrumsfönster. 
 
 


O N S D A G : Här är basilikan jag använde i matlagningen på måndagen. Den är död nu, väldigt död. Men i onsdags såg den fortfarande bra ut. Jag ÄLSKAR basilika, jag har i princip basilika i allt. Nu har jag även börjat odla min egen efter det här inlägget av Amanda. Vem vill inte ha färsk basilika hemma hela tiden liksom? 

 
 
T O R S D A G : Här var vädret faktiskt bättre, riktigt bra skulle jag till och med säga. Jag var så lycklig över det faktum att jag kunde ha öppen jacka och sneakers och inte ha dyngblöta fötter när jag kom fram till skolan. Jag blir så sjukt lycklig när vårskolen kommer fram och man får känna på lite värme, heja våren!
 
 
 
F R E D A G : Sista skoldagen var en aning konstig. Jag brukar egentligen ha två lektioner, men en var inställd. Så istället mötte jag upp med två av mina kära vänner efter första lektionen och vi gick till Ica för att äta frozen yoghurt, living the life hahah. Det var i alla fall väldigt gott kan jag avslöja, hade inte ätit jordgubbar på en eeeevighet. 
 
 
 
L Ö R D A G : Igår lyste solen, så mycket att om man satt ute och blundade kunde man nästan tro att det var sommar. Därför var jag också tvungen att byta ut mina leggings mot shorts. Kändes faktiskt lite konstigt att sitta i shorts och linne när det fortfarande var snö kvar på marken. Här läser jag Boktjuven av Markus Zusak, so far I'm loving it..
 
 
 
S Ö N D A G :  Här sitter jag nu med min söndagsångest (en hyfsat mild sådan) och jobbar på bloggen medan jag tittar på youtubevideos, yey för multitasking och thank god för två skärmar. Har också skrivit klart en idrottsrapport och övat lite på terminologi inom webbutveckling som jag har förhör på till veckan. Tänker också att jag är nöjd med den här veckan och hur kul det var att fota mer, även om det bara är med mobilkameran. 

DIY Marmorskålar med kopparkant

~
Ingen har väl missat marmor-trenden, eller koppar-trenden heller för den delen? Vad är bättre än att kombinera båda dessa trender i en diy? Här visar jag hur ni kan göra dessa enkla (och billiga) skålar, brickor, underlägg eller egentligen vad ni vill i marmor. Inte riktig marmor vill säga, fejkmarmor - av cernitlera! 

 
Det enda du behöver för det här projektet är cernitlera (och en ugn) om du endast vill göra själva marmor-delen. Koppardetaljen gjorde jag med akrylfärg i koppar. Sedan täckte jag också allt i decoupagelim (genomskinligt lim) för bättre hållbarhet och för en glansig yta, men det steget är självklart inte nödvändigt. Här är leran jag använde, från märket Cernit(?) Köpte det bara i min lokala hobbyaffär, men det finns nog överallt. Det spelar ingen roll vilket märke. Jag tror att varje paket gick på runt 30 kronor.
 
För att få den här marmor-effekten bör du ta massor med vit lera och väldigt lite svart lera. Jag använde ett helt paket vitt för en skål. Vill man ha en ljusare mamor tar man mindre svart och vill man ha mörkare tar man mer. Du kan också blanda lite vit och svart lera först för att få en grå färg om du vill. Och sedan är det bara att börja knåda! Men var försiktig så att du inte överjobbar leran, du vill inte sluta med en grå klump - bara vitt med lite insprängt mörka toner. Jag tyckte att det enklaste var att dela upp den vita leran i bitar och rulla till längder, sedan gjorde jag samma med den svarta leran. Därefter tvistade jag ihop de vita och svarta längderna och rullade lite mer. Men det är bara att jobba tills du får den marmorering du vill ha. Sedan kan du kavla ut leran och använda något för att skära ut. Om du ska göra en skål är det smart att använda skålen du har tänkt grädda leran i senare. Du kan ju också testa andra former, en triangel eller kvadrat kanske?Du måste ju givetvis inte göra en skål, du kan bara göra en platta istället. Den kan användas som prydnad för at ställa ljus på, eller som detalj i produktfotografier. Om du vill göra en skål är det bara att trycka ner leran i en ugnsäker skål. Om du har samma problem som jag hade - att skålen är för djup, då kan du bara fästa leran på kanterna längst upp på skålen. Detta skapar ett luftutrymme i skålen under leran, sedan ska detta in i den varma ugnen och som vi alla har lärt oss på fysiklektionerna så stiger varm luft. Därför kan din lera få en bubbla när den är i ugnen. But fear not! Se bara till att så fort du tar ut leran ur ugnen lyfter du lite på den från kanten med typ en kniv och trycker ut den varma luften. Då kommer leran att sjunka tillbaka på plats och du får en fin skål trots allt!
 
Vilket gradantal och hur länge du ska grädda leran beror på märket. Läs på förpackningen. Som referens gräddade jag mitt i 30 min på 130°C. När allt är gräddat väntar du på att det ska svalna helt innan du börjar pilla på sakerna.

 
Jag målade som sagt en kopparkant på mina grejer men lite akrylfärg, detta borde gå att finna i en hobbyaffär. Och så täckte jag allt med lim som torkar transparant, ska också gå att hitta i en hobbyaffär under namnet 'decoupagelim'. 

Sedan är det klart och du har ett par riktigt snygga inredningsdetaljer att pynta rummet med, eller kanske att ge bort? Hur som helst - lycka till! Och om du har frågor är det bara att lämna en kommentar. 
 
 
 
 
 

Avundsjuka & Crab Mentality

~
Det finns en sak som jag stött på från flera olika håll den sensate tiden. Jag har sett folk prata om det på youtube, skriva om det i bloggar och jag har även varit med om det själv, i verkliga livet. Det är det här med att vissa inte tål att se när andra lyckas, så i stället förstör de för den här personen så att ingen av dem lyckas istället. 
 
 
Jag läste på lite om det här, det kallas tydligen för 'crab mentality'. Metaforen syftar på krabbor i en hink. På egen hand kan de klättra ut ur hinken utan problem, men när de andra krabborna ser att en av dem är påväg ut drar de ner den krabban igen. Det slutar med att alla hamnar på botten och ingen lyckas ta sig ut istället. "Om inte jag kan ha det, ska inte du heller få ha det". Av någon anledning är det på det här sättet vi människor verkar fungera. Vi kan inte glädjas åt andras skull och deras framgång utan att bli avundsjuka och missunnande istället. 
 
Jag tycker att detta också är något väldigt vanligt i Sverige, den skandinaviska normen - jantelagen. "Du ska inte tro att du är bättre än någon annan". Men mest rädd blir jag nog av att jag själv kan vara den avundsjuka, missunnande personen ibland. Inte till den grad att jag stoppat någon annan från att lyckas (tror jag), men jag kan komma på mig själv då och då med att tänka just dessa tankar, jag avundas någons framgång istället för att bli glad för dem. Varför är det så? Har jag formats på det sättet av samhället eller ligger det i människans natur på något sätt?
 
Jag tycker att vi ska sluta med det här, på en gång. För det har endast en utgång och det är att vi alla blir olyckliga. Alla hamnar på botten av hinken. Istället för att avundas någons lycka eller framgång borde vi inspireras och sträva efter att följa deras fotsteg. En annans välgång och framsteg borde motivera, inte locka fram avundsjukan.
 
// LÄS MER!
- Video: 'Postive Vibes Advice' av simply_kenna
- Wikipedia: 'Crab Mentality'
- Wikipedia: 'Jantelagen'

När man tror att man är poet | pt.2

~
Jag fick en sådan himla bra respons förra gången jag lade ut en dikt här på bloggen. Tack till alla er som sa så fina saker och dämpade min ångest en aning, hahah! Det känns så bra att ha någonstans att dela med mig av mina texter :* I anteckningsboken på bilden hamnar alla mina dikter och texter. Visst är den fin? Från Åhléns!
 
 
 
Ordinär

» Jag frågar dig: varför är vi här?
Och du bara svarar att 'nu är det såhär,
sluta tänka, bara njut av din färd'
Men har du aldrig känt dig alltför ordinär?
Svensson av Svensson, snart en pensionär.
Begär av att vara populär, gärna mångmiljonär.
När du egentligen är sekundär, bara sisådär.
Du tror på karriär, är motionär mot ryggbesvär.
Men inser du inte?
Du är ju bara temporär. «

Bokrecension: Me Before You

~
Titel: Me Before You | Författare: Jojo Moyes | Genre: Romance, Fiction | Språk: Engelska | Betyg: 5/5
 
Efter att ha hört om den här boken överallt, och sett filmtrailern bestämde jag mig äntligen för att läsa Me Before You av Jojo Moyes. Jag började läsa med mycket höga förväntningar, och den här boken toppade verkligen dem. Jag gillade handlingen, hur ingenting kändes långsamt, klyschigt eller enformigt. Det här var ett helt nytt innehåll som jag inte tidigare läst om. Jag förälskade mig i karaktärerna, allihopa. Will och Lou's relation och de kvicka, oförskämda replikerna var underbara. Jag skrattade hjärtligt vid ett par tillfällen även om boken tar upp och handlar om något väldigt tragiskt. 
 
Samtidigt som det fanns plats för mycket känslor tycker jag att boken var informativ. Jag lärde mig mer om förlamning och tetraplegi (som jag inte visste någonting om innan jag läste den här boken). Och jag fick utan tvekan en helt annan syn på dödshjälp. 
 
Me Before You var också en fantastisk kärlekshistoria som handlade om förlust och att vilja mer. Att inte bosätta sig för snabbt, att uppleva och se - att leva livet så mycket man kan.
 
 “You only get one life. It's actually your duty to live it as fully as possible.” 
 
Jag uppskattade att det inte var en alltför romantiserad version av verkligheten, för mig var den verklighetstrogen och sann. Jag har ingenting att klaga på och därför blev det fullt betyg från mig. Jag har inte tidigare läst något av Jojo Moyes, så det blev ett bra första intryck av hennes verk. Jag ska utan tvekan läsa fler av hennes böcker, och allra först ut blir After You som är uppföljningen till Me Before You. 
 
Läs den här boken: om du är sugen på kärlek, ett par skratt och många tårar i form av en fantastisk läsupplevelse som du aldrig vill ska ta slut.
 
Om du vill veta vad jag läser just nu kan du lägga till mig på Goodreads!» så trevligt att du hittade hit!
jag är en kaffeberoende boknörd med passion för grafisk design. här kan du läsa om sådant jag älskar och sådant jag tänker på. «
Ida Eriksson, 21
LULEÅ

mer om mig.