Ett bra budgetmärke

~
Mitt favoritmärke på smink när det kommer till de billigare alternativen är utan tvekan NYX. Jag tycker särskilt om deras ögonskuggor och rouge. Ville bara kika in här och tipsa om att ögonskuggsetet Runway Chic från NYX nu finns till kampanjpris, 165kr istället för 329kr hos eleven.se. Med rabattkoden "CUPO15NYX" får du dessutom 15% rabatt på alla nyx-produkter. Jag inte var sen med att klicka hem denna produkt. 
 


Tyvärr kan jag inte swatcha skuggorna då dessa ska bli en julklapp men tro mig, det tar emot att inte få testa pigmenten. Jag måste verkligen kämpa för att inte känna på skuggorna, hahah. 


Dessa två är nog mina favoriter i detta set. Den bronsiga, skimriga till vänster heter "Fancy That" och den ljusrosa, matta till höger heter "Immaculate"

Sevärd: Bella Vita

~
Någon, kommer inte ihåg vem det var, tipsade på sin blogg om dokumentären Bella Vita och jag kände direkt att det skulle vara något för mig. Därför bestämde jag mig igår för att se den. 

 
I filmen får man följa surfaren, konstnären och miljöaktivisten Chris Del Moro på hans resa när han återupptäcker sina rötter i Italien. Under resans gång träffar man också på en del olika hantverkare i Italien och man får en inblick i hur produktionen av varor går till där. Till skillnad från massproduktionen i många andra länder handlar det här om äkta, autentiska och genuina varor samt kvalitét före kvantitet. Förutom det handlar också dokumentären om surf-kulturen i Italien och miljöfrågor i hela världen.
 
Egentligen har inte filmen någon speciell handling, men ändå var den så himla fängslande. Det var intressant nog att bara få se hur det kan se ut i någon annans liv, alla har en historia som är värd att berättas. Den här filmen fokuserade mycket på att hitta en passion och älska det man gör, att uppskatta det man redan har istället för att alltid sträva efter mer och att ta dagarna som de kommer. Allt detta hade smittat av sig på mig innan jag sett klart filmen. 
 
Jag såg den på Netflix men om du inte har det kan du köpa eller bara läsa mer om dokumentären här.

Det är lite stressigt just nu

~
Sådana här inlägg med en massa ursäkter är ju inte sådär superuppskattade egentligen, men jag känner att jag behöver förklara mig lite. 
 
Nu har det inte kommit upp ett inlägg på ganska länge, och jag har inte heller något planerat eller schemalagt (som jag vanligtvis har). Anledningen är att jag har kommit in i en sådan där period i skolan när det händer så mycket på samma gång, uppsatster ska skrivas och grupparbeten ska redovisas hit och dit, jag hinner nästan inte med. Det är lite stressigt just nu. Därför hamnar bloggen i andra hand och därför ekar det lite tomt här. 
 
 
Så fort jag får en bra idé och har tid att skriva ett inlägg så dyker det upp här, men det blir inget regelbundet bloggade fram tills att det lugnat ner sig i skolan.
 
Om någan undrat så vet ni nu. Ta hand om er och var snälla mot varandra! 

Hur jag redigerar mina bilder

~


Jag vet inte om det bara är jag som har haft problem att komma in på bloggen måndag/tisdag men det var husomhelst sjukt irriterande, och det var också anledningen till att det inte kommit upp ett inlägg här på ett bra tag. Anyhow, idag tänkte jag visa hur jag vanligtvis redigerar mina bloggbilder. Det är inga drastiska förändringar, mest ljusar jag upp bilden lite. 

Det allra första är att jag ser till att ha bra förutsättningar när jag tar bilden. Helst fotar jag i dagsljus och jag ser också till att ha rätt inställningar på kameran så att den råa filen blir så ljus och fin som möjligt innan jag sedan tar in den i Photoshop och gör de sista små finputsningarna. 
 


Jag jobbar som sagt i Photoshop, men har du inte det rekommenderar jag gratisvarianten GIMP som jag svor vid innan jag hade photoshop. Det första jag gör med en bild är alltid att ändra i verktyget kurvor. Jag sätter en punkt i mitten av kurvan och drar den uppåt lite för att ljusa upp bilden. Sätter sidan en punkt till höger som jag också drar upp för mer exponering. Till sist sätter jag en punkt till vänster som jag drar ner pyttelite för ökad kontrast. Sedan vänder jag mig till verktyget färgbalans där jag ökar kallheten i mina bilder då de oftast tenderar att gå mer åt det gula hållet. Här har jag dragit upp den blå med +16 och cyan med -3. Om det är alldeles för gult i bilden använder jag oftast verktyget nyans/mättnad, väljer 'gula' istället för 'master' och drar ner mättnaden på den. 

 
Ibland gör jag detta steg, men oftast behövs det inte. Här har jag ökat exponeringen med +0.08 (typ ingenting men tycker ändå att det gör skillnad) och förskjutning har jag ökat med +0.0020. 
 


Till sist brukar jag lägga på lite extra skärpa i mina bilder, ingenting överdrivet dock. Här ökade jag mängden med 27% men oftast är det för mycket, jag brukar öka med ca 15%. 
 
Sedan förminskar jag alltid bilden till 800px bred (lika bred som content på min blogg) så att den ska ta mindre plats och sparar den som .jpeg innan jag laddar upp till min blogg. Som sagt, ingen stor märkbar skillnad, men ändå det där lilla extra som gör bilderna fina att titta på. Japp, så redigerar jag mina bilder. Så alla som har undrat vet nu - och det gör även ni som inte undrat. 
 

DIY Watercolor Moon Art

~


Det var ett bra tag sedan jag gjorde en diy här på bloggen, därför kör vi på en väldigt simpel sådan idag. På senare tid har jag utvecklat en kärlek till månar, det är typ det enda jag ritar. Jag vill ju gärna säga att detta ni ser ovan är en måne - men egentligen är det ju bara en cirkel med massa vattenfärg i, verkligen hur enkelt som helst!Ett par saker du kan behöva: vattenfärger, palett, penslar, vattenfärgspapper, ram, vatten, du behöver också en blyertspenna. 

Vill poängtera att det är ganska viktigt att du använder papper som är gjort för just vattenfärger, det tål vattnet mycket bättre och börjar inte böja och vika sig när det torkar. 
 

Jag började med att skissa ut hur stor det av papperet jag behövde med hjälp av baksidan till ramen. Efter det rotade jag runt i vårt köksskåp och hittade en lagom stor tallrik som jag använde till cirkeln. 
 


Dessa är färgskalan jag valde. Ville gå för något grått som gick åt det blå hållet. Just dessa vattenfärger är ingenting fancy alls, köpt på Biltema om jag inte minns helt fel. Där är vattenfärgspapperet nog också från. Jag började med att blanda till en mörkgrå färg i min palett som jag målade längst upp på "månen". När jag ville att färgen skulle tona ut mer mot mitten doppade jag penseln i vatten och blandade ut färgen så mycket jag ville. Jag blandade också till en ljusgrå färg som jag målade nere på cirkeln och tonade ut uppåt. Tricket är att inte tänka så mycket, bara måla på. Du får du den där snygga vattenfärgseffekten när du låter ett lager av färgen torka och sedan målar på fler lager.
 
 
Till sist låter du allt torka en timme eller så innan du ramar in ditt konstverk. Jag gillar verkligen resultatet, tycker om det här enkla och stilrena med den. Sedan kan du ju självklart experimentera med olika färger och detaljer. Jag var på gränsen till att skriva 'luna' (som är spanska för måne) mitt på cirkeln i en snirklig stil men bestämde mig i sista sekund för att inte göra det. Men det skulle nog bli himla fint det också. 

Shoppa smart & undivk impulsköp

~
Höstmodet är något jag har svårt att motstå. Kan inte gå in i en klädaffär utan att hitta något jag väldigt, väldigt, väldigt gärna vill köpa. Men helst undviker jag impulsköp, och det tror jag att alla gör. Därför delar jag nu med mig av fem stycken tips till hur du shoppar smart, wihooo! 
► R E N S A   F Ö R S T
Innan du beger dig ut på stan (eller internet) med avsikten att shoppa kläder, titta igenom vad du redan har och rensa garderoben. Om du tycker det är svårt att veta vilka klädesplagg att göra dig av med, tänk såhär: har jag burit detta plagg någon gång det senaste året? Om svaret på den frågan är nej så är det dags att skänka eller sälja plagget. Detta fungerar för mig varje gång. Se också till att göra dig av med trasiga och för små kläder. När din garderob väl är rensad och sorterad har du en mycket bättre överblick och idé om vad du behöver och vad du verkligen inte behöver i klädväg.
 
► V Ä N T A   E T T   T A G
Om du hittar något du verkligen vill ha behöver du inte köpa det direkt, särskilt inte om det är något dyrare. Vänta en månad, om du sedan fortfarande vill ha det kan du slå till. Väldigt ofta när jag väntat ett tag med att köpa något har produkten som förlorat sin glans i mina ögon, jag vill helt enkelt inte ha det längre. 
 
► U T N Y T T J A   Ö P P E T   K Ö P
En annan sak som är bra att tänka på är det här med öppet köp. Tänk att du står där i det trånga omklädningsrummet, du är sådär lagom stressad och provar ett plagg i all sin hast och bestämmer dig sedan för att köpa det. Men när du sedan testar det hemma ser det helt annorlunda ut, det var kanske inte så snyggt som du först trodde. Så länge prislappen och kvittot är kvar kan du gå tillbaka till affären och ångra köpet. 
 
► F I N N S   D E T   F L E R A   S Ä T T    A T T   B Ä R A   D E T ?
Något som också spelar väldigt stor roll för mig innan jag ska köpa något är ifall jag kan tänka ut åtminstone tre outfits jag kan bära plagget i fråga med. Jag vill inte vara begränsad till att matcha på endast ett sätt. Om jag inser att det inte finns något annat hemma i min garderob att bära med plagget jag provar så lämnar jag det i butiken. 
 
► S K I P P A   Å N G E S T E N
Mitt sista tips är att inte känna dig så skyldig eller få ångest över att köpa något till dig själv. Jag kommer på mig själv hela tiden med att försöka rättfärdiga mina smink- och klädesköp på något sätt. Men varför kan jag inte köpa något bara för att det är skitsnyggt och satt riktigt bra? Så länge jag följt stegen ovan och så länge jag har råd borde jag inte känna mig skyldig över att köpa något. 

Såhär bär jag den rutiga kjolen

~


Som ni kanske vet är den här kjolen från h&m min nya favorit i garderoben, använder den flera gånger i veckan. Jag har burit den till allt från crop tops till skjortor. Men nu i höst är den stickade tröjan mitt favoritplagg att matcha den med. Just den här kommer från Bikbok, men det var väldigt länge sedan så den är nog tyvärr borta nu. Helst bär jag också högre sockar till (som man kan ana på bilderna) och sedan ett par tjängor på fötterna. 

 
 
Det här fina halsbandet som också är en såndär sak jag inte kan sluta sträcka mig efter på morgonen är från ur&penn, väldigt nätt och fint tycker jag. Lite förvånad blev jag förresten över hur fotostudio-iga (ja, det är ett ord nu) bilderna blev. Vem visste att den ljusblå tapetern i vårt kök kunde agera bakgrund så bra. 
 

En ny favoritfrukost

~
Alltså havregrynsgröt är ju så underskattat! Jag har aldrig varit speciellt förtjust i gröt förut, men nu är det det enda jag äter på morgonen. Det är varmt och gott och enkelt - det är perfekt! Godast blir det om en gör gröten på sojamjölk istället för vatten. 
 
 
Gröten gör du genom att koka ihop sojamjölk, havregryn och salt. Här äter jag den med mer sojamjölk (eheh lite besatt av sojamjölk också), äpple, kiwi, torkade tranbär och lönnsirap. Toppings varierar dock från dag till dag beroende på vad som finns hemma. Frysta bär är också väldigt gott att toppa med, det rekommenderar jag varmt. Någon annan som gillar havregrynsgröt lika mycket som jag?

God, you're so handsome

~

Gillar ni min låsskärm på telefonen? Jag älskar den! En daglig påminnelse från mig själv till mig själv om att jag är vacker. Bilden finns här om någon är intresserad. Idag är det förresten första oktober, hur kul?! En månad närmare jul.., eheh..» så trevligt att du hittade hit!
jag är en kaffeberoende boknörd med passion för grafisk design. här kan du läsa om sådant jag älskar och sådant jag tänker på. «
Ida Eriksson, 21
LULEÅ

mer om mig.