Yup, I'll wear this everyday

~
HÖRNI!, jag har hittat det finaste läppstiftet någonsin, jag ÄR KÄR okej?! Det är från Kate Moss kollektion hos Rimmel i färgen #48 och det är den snyggaste, rödbruna mörka nyansen. Jag känner på mig att det kommer att bli ett sådant där läppstift som jag har på mig i princip varje dag, i alla falll under vintern. Jag köpte mitt från hemsidan feelunique.com tillsammans med en massa andra grejer som jag ska filma in en youtubevideo med (yey!). Älskar att handla från den hemsidan eftersom dem har gratis frakt till Sverige och nu dessutom har börjat med faktura. 

 
Här är en liten swatch till er, om ni gillar brun/röda läppstift är det här en vinnare. Kostade 69kr och har en skön krämig konsistens på läpparna. Luktar dessutom himla gott. 
 
 

Mina 7 bästa skönhetshacks

~
Häromdagen började jag tänka på hur många små tips och trix jag kommit på när det kommer till skönhet. En del saker har jag listat ut själv och andra har jag samlat på mig genom åren från olika tidningar, bloggar och youtubers. Här har jag samlat ihop de allra bästa av mina skönhetshacks som jag kommer på just nu. Om du har ett eget tips - lämna gärna en kommentar! 
 
 
 "Plocka" ögonfransarna om mascaran klumpar sig. Ni vet problemet när man målar på ett lager mascara och så klumpar det sig och blir alldeles för mycket? Istället för att gå på med borsten igen brukar jag dra av överflödig mascara med naglarna. Jag liksom plockar bort mascaran, det är lite svårt att förklara med jag hoppas ni förstår. Detta trick använder jag främst på underfransarna som jag tycker blir för långa om jag bara målar på utan att göra något åt dem sedan.  
 
Peela hårbotten med ansiktspeeling. Om du lider av mjäll eller torr hårbotten så är det är ett superbra tips! Använd en vanlig peeling som du annars använder till ansiktet och gnugga i hårbotten innan du använder balsam. Se bara till att skölja ut det ordentligt efteråt. Och! - använd kanske inte din allra dyraste ansiktspeeling. 

Ha balsam i hårbotten. Vi fortsätter på det här med torr hårbotten. Jag var alltid så rädd förut att ha balsam i hårbotten eftersom jag trodde att det skulle göra mitt hår oljigt snabbare. Men att man har fett hår kan ofta bero på torr hud och då överproducerar kroppen olja. Därför kan det här istället hjälpa! Det har hjälpt väldigt mycket mot min mjäll - wohoo!
 
 
 Lägg på mer rouge än 'vanligt'. Rouge är det första som försvinner från ansiktet under dagen - i alla fall för mig. Därför brukar jag lägga på lite extra på morgonen så håller det bättre under dagen. Lägg inte på alltför mycket dock, om du inte vill gå för den där clown-looken (vilket är helt okej, do you boo). Jag brukar dessutom slänga ner rouget med puder och min läppfärg för dagen i väskan, då har jag det alltid med mig och kan bättra på under dagen. 
 
Köp ett puder ett par nyanser mörkare för en matt bronzer. Om du letar efter den där perfekta matta bronzern så rekommenderar jag att köpa ett vanligt kompaktpuder ett par nyanser mörkare än din hudton. På det här sättet brukar den inte vara för orange eller för smutsig i färgen. 
 
Spraya parfym/body mist i håret. Om du vill att parfymen ska hålla länge kan du spraya lite i håret. Dessutom luktar det supergott när du vänder dig om och gör en liten hairflip, hahah!
 
 
Doppa nymålade naglar i kallt vatten. För den otålige som inte orkar vänta på att nagellacket ska torka (typ jag). När du målat varje lager doppar du det direkt i en liten skål med kallt vatten - då torkar det mycket snabbare! På samma sätt ska du undvika värme på nageln när du vill att det ska torka snabbt. 
 

En fulltäckande bas

~
Jag är sådär att jag vill helst ha en naturlig, lätt bas när jag sminkar mig. Men ibland kör jag till med något mer täckande (ofta när resten av maken ska va mer glammig) och då använder jag dessa produkter.

 
Foundationen från Rimmel blir jättefin på huden, den jag har är dock en eller två nyanser för mörk. Därför blandar jag ut den med en från Loreal. Tillsammans blir de min perfekta färg, fulltäckande med en snygg semi-matt finish. Jag brukar börja att lägga min foundation med en stippling brush från Real Techniques innan jag sedan blandar ut den lite mer med en Beauty Blender.
 
Concealern är Fit Me från Maybelline och den använder jag varje dag, har säkert gått igenom sex sådana här. Lätt att blanda ut och täcker både under ögonen och röda partier. Måste tipsa om borsten från Zoeva - bästa concealerborsten någonsin! 
 
Föredrar du en naturlig bas eller något mer fulltäckande? 

Senaste skolprojekt

~
De två senaste uppgifterna vi hade i foto/grafisk-kursen har båda varit grafisk design vilket jag är så glad över då jag helt ärligt talat är ganska kass på att fota, hahah! Däremot älskar jag grafisk design och typsnitt och att leka i Illustrator och liknande. 

 
Uppgift 1 - Affisch för en ungdomskör / Jag tycker det är jättekul att vi får testa på att göra uppdrag på riktigt, alltså till riktiga kunder. Billigt för dem och bra erfarenhet för oss - win win! Här skulle vi alltså göra en affisch för en julshow. Det röda bandet, lamporna och polkagrisarna är alla gjorda i Illustrator - sedan monterade jag ihop allt i Photoshop. Blev nöjd med den här förutom loggan som jag inte tycker passar in.
 
Uppgift 2 - Visdomsord / En väldigt fri uppgift. Vi skulle välja ett citat vi gillade och designa en poster med detta. Lite typografi, alltid kul! Bakgrundsbilden har jag tagit själv från balkongen i lägenheten, sedan lade jag till stjärnorna med en pensel. Krumelurerna och banden runt 'that feels', 'when the dawn' och namnet längst ner är faktiskt handritade av mig och sedan inscannade till datorn, du kan ladda ner och använda dem här!
 
Nu har vi börjat med en fotouppgift igen, lite mindre kul.. Är bara så sjukt dålig på att komma på idéer, men jag får sitta på Pinterest och leta efter lite inspo. Btw, går Estetik & Media på Estetiska linjen om någon är nyfiken. 

Hur jag gör mina kollage

~
Efter mitt inlägg om hur jag redigerar bilderna till min blogg fick jag en fråga av Nelly om jag kunde visa hur jag gör mina kollage som också läggs ut här lite då och då. Uppenbarligen kan jag inte visa exakt hur jag går tillväga då varje kollage skiljer sig från de andra, men här kommer lite tips och trix i alla fall. Första steget är att samla ihop inspiration. Allt från vad du kan göra kollage om till hur du kan presentera bilderna och klämma in lite text också. Jag söker oftast på Pinterest. Bra ord att ha med i sökningen är "graphic" "design" "collage" & "moodboard". Jag har en egen board på Pinterest där jag samlat ihop ett par fina kollage, du kan kolla in den här

 
 
När du lägger ihop så kallade 'inspirationsbilder', de där med tumblr-karaktär brukar jag tänka på att välja de som har samma färgskala eller stil. I exemplet ovan har jag valt att lägga ihop bilder som går i färgerna turkos/vit/grön/beige. Tycker ofta att det blir en bättre helhet i ditt kollage och det ser ut som du lagt lite extra tanke i stället för att bara slänga ihop bilder på måfå (vilket också är fallet.. alltså att du lagt till tanke).
 
Om du däremot vill göra ett kollage som exemplet ovan med produktbilder snarare än inspirationsbilder så rekommenderar jag att göra det enkelt för dig själv. Hitta de som redan har en vit bakgrund så behöver du inte sitta där och trixa med lagermasker i en evighet. Det enda jag gjort är att lägga in bilderna bredvid varandra i Photoshop, skriva vad det är för något under och strecken har jag gjort med linjeverktyget (U). 
 
 
 
Nu dyker vi in i en hel annan vetenskap - att matcha typsnitt. Men jag tänkte gå igenom grunderna lite snabbt. Serif-font ser bra ut med sans-serif font, handskrivna typsnitt matchar något mer enkelt och rakt. Testa också att leka med samma typsnitt men ändra storlek och tjocklek istället. Kort och gott; tänk motsatser. Såhär brukar jag alltså tänka när jag lägger in produktnamnet eller någon annan text i mina kollage, självklart är det bara en tumregel så exprimentera med olika typsnitt för att se vad du gillar. Jag brukar också lägga till linjer eller andra former som boxar bakom min text, det adderar det där lilla extra. 
 
 
 
Om du inte äger Photoshop eller bara vill slänga ihop ett kollage snabbt är det dessa hemsidor ovan som jag rekommenderar. BeFunky är min favorit, där finns många olika mallar att välja mellan och det är enkelt att öka avståndet mellan bilderna. Sedan är det Fotor och PicMonkey som också är enkla att förstå. 
 
Sådär, det var lite tips på hur jag gör mina kollage. Om någon undrar om något specifikt är det bara att skicka iväg en kommentar! 
 

Ännu ett inlägg om typsnitt

~
 
Tre stycken fina typsnitt om jag nyligen installerat, alla är dessutom gratis för personligt bruk! Lite extra besatt är jag av 'chasing embers' - så fin! Om någon undrar om det lilla sans-serif fontet som säger vad typsnitten heter är det 'avenir' och finns troligtvis redan installerad på din dator. 

4 dokumentärer att lyssna på

~
Nyligen har jag börjar lyssnat på P3 Dokumentärer, tycker det är väldigt intressant och kul att få veta mer om stora saker som har hänt i Sverige. Perfekt att lyssna på till- och från skolan eller bara när man är ute och promenerar. Du kan lyssna på dem på Sveriges Radio hemsida eller från Podcast-appen om du har en iPhone. Nedan kommer fyra tips på dokumentärer jag tycker att du borde lyssna på. Kom gärna med egna förslag i en kommentar!
 
 
1 | H A G A M A N N E N; | Lyssna här |
Ett väldigt högaktuellt ämne då Hagamannen ganska nyss blev utsläppt på villkorlig dom. Jag har egentligen aldrig riktigt vetat exakt vad det var som hände. Jag visste såklart grunderna och det man fick reda på i media men denna dokumentär ger så mycket mer insikt i fallet och det framgår hur utredningen gjordes och att den också kunde ha gjorts mycket bättre. Så bra att man också får höra bandupptagningar från rättegången, det blir ett annat djup i dokumentären på så sätt. Både riktigt läskig och mycket intressant på samma gång. 
 
2 | T J Ö R N B R O K A T A S T R O F E N; | Lyssna här |
Den här var det pappa som ville att jag skulle lyssna på eftersom min farfar var en av dykarna som hämtade upp bilvraken efter den här olyckan. Jag hade ingen aning om att detta hade hänt innan, men den var riktigt, riktigt bra! Här får du också en bra insikt i polisarbetet och jag fick absolut en bättre förståelse för besluten de måste göra och hur svårt det är. Den handlar i korta drag om Tjörnbron och hur den rasar efter att ett fartyg seglat in i bron. Detta resulterade i att flera bilar körde över kanten och att åtta personer dog.
 
3 | N Ä T P I R A T E R N A   O C H   D E N   P I R A T E   B A Y; | Lyssna här |
Det här är en av de mest spännande dokumentärerna jag lyssnat på. Jag hade ingen aning om att detta fall var så stort eller att Vita Huset var inblandat. Jag kommer själv ihåg att jag brukade ladda ner filmer från The Pirate Bay och här får du hela bakgrundshistorien bakom hemsidan och personerna som byggt upp den. Man får också vara med under rättsprocessen och du tvingas ta ställning till vad du tycker om fildelning på internet då du får höra båda sidor under den här dokumentären. 
 
4 | K I D N A P P N I N G E N   A V   U P P A S A L A S T U D E N T E N; | Lyssna här |
Den här blev jag tipsad av Sanna att lyssna på så jag slog på den i bussen på väg hem förra helgen. Jag satt nästan och gapade hela vägen. Den handlar om studenten Alexander Åhman som blir drogad med sömnmedel i sin lägenhet och sedan bortförd till en övergiven skola just utanför Robertsfors. Jag skakade ständigt på huvudet åt hans kidnappare som inte hade den minsta aning om vad de höll på med. Den här är riktigt bra, rekommenderas verkligen!
 
 
 
 
 

Pleasing auditory communication

~
| LYSSNA PÅ YOUTUBE - | Hear your Heart | Foreigner's God | Ready for You |
 
Dessa är tre av låtarna som bara gått på repeat i mina hörlurar under hela oktober och det vi hunnit med av november. Har gått tillbaka till Hozier igen och lyssnar maniskt på hans album. Om du har tips på låtar i ungefär samma stil som dessa ovan får du supergärna lämna en kommentar! Jag älskar att hitta ny musik!

Sallad på burk

~
Njaa, titeln på detta inlägg får det inte att låta särskilt tilltalande. Men att fylla en burk med sallad gör det väldigt mycket enklare att ta med sig - så länge man har ett lock till burken vill säga. 


I min sallad har jag; couscous, basilika sandwich spread, körsbärstomater, sallad, riven morot & pinjenötter.
 
Ofta när en tar med sallad till jobbet tycker jag att allt tenderar att blandas ihop och bli blött, men det gäller att varva rätt. Pasta längst ner, sedan går man från blötast till torrast. Jag toppade med sallad och pinjenötter eftersom jag ville att det skulle bevaras kripsigt. Himla smidigt och nyttigt och gott såklart! 

En önskelista

~
| Stand mixer | Fix + | A Work in Progress | Nagellack | Bakskålar |
 
Istället för att räkna upp vad jag önskar mig i julklapp till varenda person som frågar kan jag nu hänvisa dem till bloggen, så mycket lättare! Den bakgrejen från Kitchen Aid är det jag verkligen, verkligen, verkligen vill ha och det andra skulle jag bara bli väldigt glad över om jag fick. tihi

Böcker och en massa böcker

~
Nyligen bestämde sig mamma för att göra sig av med alla sina böcker (alltså tre stora fyllda bokhyllor, alltså ett smärre bibliotek typ!). Min första instinkt var att ta över hela hennes kollektion, men sedan insåg jag hur opraktiskt det skulle vara och valde i stället ut ett tjugotal böcker som jag faktiskt vill läsa. De av dem flesta är verklighetsbaserade historier.
 
 
Dessa är ett par av böckerna jag valde. De skrivna av Dave Pelzer (Pojken som kallades det & Pojken som inte fanns) ser jag extra mycket fram emot att läsa. Nu har jag läsning för ett par månader frammåt, och nu har jag verkligen en anlednig att hålla mig borta från Akademibokhandeln (who am I kidding though..?).» så trevligt att du hittade hit!
jag är en kaffeberoende boknörd med passion för grafisk design. här kan du läsa om sådant jag älskar och sådant jag tänker på. «
Ida Eriksson, 21
LULEÅ

mer om mig.