Recension - Anna and the French Kiss

~
TITEL: Anna and the French Kiss | FÖRFATTARE: Stephanie Perkins | UTGIVNINGSÅR: 2010 | BETYG: 5/5 | KÖP BOKEN HÄR.

HANDLING: Anna can't wait for her senior year in Atlanta, where she has a good job, a loyal best friend, and a crush on the verge of becoming more. So she's not too thrilled when her father unexpectedly ships her off to boarding school in Paris - until she meets Etienne St. Clair, the perfect boy. The only problem? He's taken, and Anna might be, too, if anything comes of her crush back home. Will a year of romantic near-misses end in the French kiss Anna awaits? 

Boken är skriven i förstapersonsperspektiv (alltså i jag-form). Jag läste den på engelska vilket jag tror var ett bra val. Många skämt skulle bli konstiga på svenska. 

MINA TANKAR: Wow.., WOW. Jag blev väldigt överraskad av den här boken. Jag tänkte mig en lättläst chiclit med lite humor och lite romantik. Och det var det väl i och för sig, men jag tänkte inte att jag skulle falla för karaktärerna och hela historien som jag gjorde. Efter de första tre kapitlerna ville jag flytta till Paris och gifta mig med St. Clair, hahah. Bra skrivet och bra upplagt. Stephanie använder ett mycket målande språk som får dig att se alla platser i Paris framför dig. Boken har en bra början och ett bra slut (!). Slutet är det många författare som missar eller skyndar på, och då blir det inte alls bra. Men den här slutade perfekt, så perfekt att jag inte ens önskar en fortsättning. Läs, läs, läs, läs om du inte gjort det än!

Perkins har gjort två böcker till i samma serie, fast inte med samma personer och samma berättelse såklart. Lola and the boy Next Door & Isla and the Happily ever After ska jag läsa härnäst.


Things to Decorate with Washi Tape

~
Knepade ihop en liten video i för några veckor sedan. Tre olika saker att dekorera med washi tejp för att göra dem betydligt roligare.
 

Things to Decorate with Washi Tape from Ida Eriksson on Vimeo.

Filmade med min iPhone den här gången eftersom den inte har en auto fokus som är helt dum i huvudet. Ni skulle ha sett min setup, den involverade mitt kamerastativ, en stor hårklämma och massor av rep. 

Veckans DIY's (Light Bulbs)

~
Det finns mycket du kan göra med gamla glödlampor som du ändå tänkt kasta bort. Ett halsband eller varför inte en snöglob? Min favorit är absolut vasen. 

» 1 - Skepp i flaskan.., fast skepp i lampan kanske? Hur som helst väldigt fint, och kanske inte allför svårt. 
» 2 - Snöglob, men vill du vara mer somrig kan du göra som i detta exemplet - ett hus på en kulle och glitter i stället för snö. 
» 3 - Luftballong, en himla fin dekoration, speciellt i barnrum. Ser relativt enkelt ut. 
» 4 - Halsband, en liten babylampa passar som halsband. Fint och väldigt simplelt. 
» 5 - Vas, ja men varför inte göra en vas av din glödlampa? Väldigt kreativt och fint att duka med. Hjälp den att stå upp med servettringar. 

Att ha i syväskan

~


Jag har samlat ihop de nio saker som jag tycker är grundläggande att ha om du vill börja sy. Jag tog inte med en symaskin eftersom den är ganska självklar. 1 - Textillim - Ibland blir man väldigt lat och orkar inte sy, i andra fall kommer man inte riktigt åt med varken symaskin eller nål och tråd - då är det väldigt bra att äga lite textillim. Det går också betydligt fortare än att sy. 
2 - Pincett - När du syr något smalt och littet och sedan ska vända på det är det nästan omöjligt att få ut hörnen. Då kan det vara bra att ha en pincett till hands att peta och dra med. 
3 - Knappnålar - Dessa behöver du för nästan varenda projekt du gör. Används helt enkelt till att hålla fast tygbitar och fållar medan du syr. 
4 - Sprättare - Den här är lite av min bästa vän när jag syr eftersom jag är mycket klumpig och ofta syr fel. Att ha en sprättare gör det inte lika jobbigt att göra ett misstag. 
5 - Måttband - Om du vill ha ditt projekt symmetriskt och rätt längd bör du använda ett måttband. 
6 - Extra symaskinnålar - Om du syr i för tjockt tyg eller i för många lager kan det vara bra att ha några extra nålar till symaskinen eftersom det ibland bryts av. Det kan räcka med att köra över en knappnål för att den ska gå sönder. 
7 - Nål & Tråd - Ibland kommer du inte åt med symaskinen, men du vill ändå ha något stadigare än textillim. Att använda nål och tråd kan ta lite längre tid - men resultatet är värt det. 
8 - Krita - En krita eller penna för att måla på tyg (och sedan kunna tvärta bort) gör saker såååå mycket enklare. Du kan göra markeringar utan att oroa dig för att det ska vara permanent. 
9 - Bra tygsax - En riktigt bra tygsax faktiskt. Den här gör hela skillnaden när det gäller om det är roligt eller bara en pina att sy. Spendera lite extra pengar på en tygsax - det är värt det. Kom bara ihåg att endast använda saxen till tyg och inget annat. 
 
Hoppas det här gav er lite tips på saker som är bra att ha om du vill börja sy - eller redan syr för den delen. Det finns såklart andra saker som också är bra att ha beroende på vilket projekt du vill göra - men dessa är de mest grundläggande tycker jag. 

Recension - Historien om Leon

~
TITEL: Historien om Leon Schindlers Yngste Arbetare | FÖRFATTARE: Leon Leyson | UTGIVNINGSÅR: 2013 | BETYG: 4/5 | KÖP BOKEN HÄR.

"Vissa berättelser behöver hela världen läsa.
"


HANDLING: Leon var bara tio år när tyskarna invaderade Polen och hans familj tvångsförflyttades till gettot i Krakow. Leons pappa fick arbete på Oskar Schindlers fabrik och lyckades övertala Schindler att låta sonen arbeta vid hans sida. Så gick det till när lille Leon blev nummer 289 på Schindlers lista den yngste någonsin, och så liten att han fick stå på en trälåda för att nå upp till maskinen han skötte. Leon, hans föräldrar och två av hans fyra syskon överlevde fasansfulla förhållanden i arbetsläger, och lyckades mirakulöst undkomma döden gång på gång. Resten av hans släktingar, liksom alla grannar i den by som han föddes i, hade inte samma tur.

I den här boken berättar Leon utan bitterhet om sina egna minnen av Oskar Schindler, mannen i nazistuniform som räddade över tusen liv. Jag läste boken på svenska, men har lust att läsa den igen på engelska den här gången. 

MINA TANKAR: Som jag sagt förut har jag alltid varit väldigt intresserad av andra världskriget och Förintelsen. den här historien är helt fantastisk. Hela upplägget på hur kapitlerna är uppbyggda och hur Leon berättar om sina unika minnen är jättebra. Den är lättläst och enkel att förstå, samtidigt lockar den fram många känslor på samma gång. Det är lätt att föreställa sig vad som händer på grund av språket som är bra beskrivande. Jag rekommenderar boken till alla som är intresserade av Förintelsen, men också till alla som inte är det. Det är en sådan historia som är bra att ha läst om. 

Jag har egentligen inget att klaga på. Den berörde mig nog inte på samma sätt som den skulle kunnat göra om den var berättad med lite mer känsla. Men jag gillar det som det är. 

En till bok som handlar om andra världskriget och de stora bokbränderna som skedde i Tyskland är "Boktjuven" som jag gärna skulle vilja läsa. Är det någon av er som läst den? I så fall - vad tyckte ni?


Icecream Nails

~


Gjorde dessa naglar i torsdags - inspirerade av glass. Här nedan finns vilka nagellack jag använde och en bild-för-bild insruktion för den som är intresserad :) 


Veckans DIY's ( Beach Cover-ups)

~
Vi är mitt i sommaren! Badar du mycket? - Det gör jag! Men mot kvällen brukar det bli lite kyligare på stranden, eller så kanske du ska gå och äta på restaurang och inte känner för att göra det i bara bikinin. Något att dra på ovanpå badkläderna är då perfekt! Här kommer fem stycken exempel. 


Den här gör du av en XL-t-shirt, en sax och tygfärg. Enkel, snabb och snygg. Du kan skippa färgen om du vill behålla kulören på t-shirten du utgick från. Källa


Martha Stewart gör det igen! Här behöver du bara två scarfar, lite tygfärg och en symaskin. Väldigt enkel. Och eftersom du använder just scarfar är den luftig och tunn. Källa


Jag vet inte hur pass mycket "cover" det här är egentligen, men det är väldigt snyggt däremot. Igen - en gammal t-shirt och en sax räcker för att göra den här. Källa


En till variant av scarfar. Denna är aningen mer avancerad eftersom du använder knappar också - annars är det i princip ingen skillnad. Den påminner mig lite på en kimono.. Källa


Min personliga favorit. En gammal vit t-shirt blir en riktigt snygg beach cover-up med turkos färg och en frans med pompoms längs fållarna. Jag skulle nog däremot göra min någon decimeter eller två längre. Källa
 

I framtiden

~
Sedan, någon gång - då vill jag ha det såhär i mitt sovrum. En säng av pallar. Snyggt och väldigt billigt dessutom. Frågan är hur skön den är att sova på, man får använda en tjock madrass. 

» Vill du se fler saker jag vill ha i framtiden? Jag har gjort ett inlägg om det här


Städa billigt och miljövänligt

~

Det spelar ingen roll hur fruktansvärt jobbigt och tråkigt det är att städa - det måste ju ändå göras. Så varför inte spara på både pengar och miljön när du gör det? 

Apartment Therapy finns en lista med 25 recept på rengöringsprodukter som du enkelt rör ihop själv med ingredienser som bakpulver, vitvinsvinäger och vatten. 

Sommarläsning

~
Idag på jobbet kom jag på att idag var den sista dagen jag skulle kunna åka till biblioteket och låna böcker innan vi åker söderut. Så jag drog dit och lyckades inte hitta en enda bok som jag fick tips av från er, men jag har dem fortfarande nedskrivna och ska leta efter dem i någon bokaffär där nere. 
 
► Dessa böcker fick jag med mig hem idag..:
 

Cirkeln och Delirium har jag båda viljat läsa länge. När jag såg de sista delarna av The Vampire Diaries kom jag på att jag faktiskt läst de två första, så jag lånade den också. Gracie tyckte jag såg ut som en mysig, enkel Roman. 
 
Nästa vecka på onsdag och veckan efter det på onsdagen kommer förresten det upp recensionerna av Historien om Leon och Anna and the French Kiss

Tipsa mig om böcker

~
Nästa vecka åker jag på semester och blir borta i ungefär två veckor. (Därmed kommer det bara bli ett inlägg varannan dag vecka 30 och 31). Jag vet hur det brukar bli när jag är på semster. Jag läser mycket. Jag läser på stranden, jag läser på kvällen och på morgonen, jag läser på båten, jag läser när jag väntar på något och jag läser när jag har tråkigt. Det kommer med andra ord att bli väldigt mycket läsning. Därför behöver jag också väldigt många böcker. Som alltid tänker jag ta en tur till biblioteket innan jag åker, därför behöver jag tips på böcker. 
 
Så om du har ett eller flera tips på böcker du läst och tycker om - skriv en kommentar! Jag brukar mest läsa fantasy och chic-lit men är öppen för alla förslag!
 

DIY - Fingerknitted Statement Necklace

~
Jag söker alltid efter något jag kan göra med tygrester eftersom jag vägrar att slänga bort det. Här är ett enkelt projekt som passar mig väldigt bra eftersom jag älskar stora, bylsiga halsband. 

1 - Tygremsor | 2 - Kontaktlim | 3 - Lås & Kedja | 4 - Metalländar | 5 - Tång |
 

1. Börja med att stretcha ut dina tygremsor så att de rullar ihop sig och blir smalare. 
2&3. Fingervirka så långt du vill att ditt halsband ska vara. Jag har väldigt svårt att förklara hur man fingervirkar, så om du inte vet hur man gör - kolla in denna videon! Jag gjorde min fingervirkning ungefär 20 cm lång. 
4. Avsluta din virkning med två knutar i vardera ände. Du kan sedan klippa bort tyget som blir över. 


5. Använd ditt lim och stryk på lite i änden innan du sätter fast metalländen. 
6. Nu kan du klippa bort små bitar av tyg som sticker upp lite lite varstans, var bara försiktig så att du inte klipper upp en maska. Om du inte vill riskera något kan du i stället försöka trycka ner bitarna i halsbandet. 
7. Till sist är det dags att fästa kedjan med hjälp av ringöglor och en tång. 

KLART! ♥
 

Eight songs

~
| Bubbly | Indian Summer | Higher | Good as Hell | I'm Ready | Dreaming | Cool Kids | Tee Shirt |
Kolla in hela min spotifylista här!
 
Åtta stycken låtar och artister som just nu ligger på min lista - låtar som får mig att tänka på sol, bad, glass, ljusa nätter, grönt gräs och blå himmel. Helt enkelt låtar som får mig att tänka på sommar
 
 

Craft Supplies Haul

~


► Det jag köpte i pysselväg när jag var i Umeå i helgen. Penslar från Panduro och DollarStore, smyckesmaterial från Panduro, mönstrat papper från Panduro & washitejp från Panduro samt Lagerhaus. 
 

DIY - Jewelry Tree

~
Vill du organisera och förvara dina smycken på ett praktiskt och snyggt sätt & samtidigt få in en bit av naturen i din inredning? - Då är detta projekt för dig! Första steget är att hitta en bra pinne. Helst ska den vara ganska kraftig med många kvistar och små pinnar som sticker ut, den får samtidigt inte vara för lång. Testa att leta nere vid vattnet eller i skogen för olika utséenden på kvisten. 

Sedan behöver du en genomskinlig vas och några stenar. Jag hittade mina ute på gården, jag försökte plocka ut de lite rundare. Det är bra att ha olika storlekar - då sitter pinnen fast bättre. 

 
Nu är det bara att sätta ihop allt. Börja med att stoppa ner pinnen i vasen och fyll sedan på med dina stenar. Lättast är att börja med de lite större stenarna på botten för att kila fast pinnen mellan dem, sedan kan du fylla på med de mindre. 
 
 
► Hur fint som helst! Får mina halsband att se bättre ut än om de skulle hänga på en krok i mitt rum. 
 » så trevligt att du hittade hit!
jag är en kaffeberoende boknörd med passion för grafisk design. här kan du läsa om sådant jag älskar och sådant jag tänker på. «
Ida Eriksson, 21
LULEÅ

mer om mig.