Tänkvärt när du börjar blogga

~
Jag fick nyligen en fråga från en tjej som undrade om jag har några tips för att börja blogga. Jag tänkte därför sätta ihop ett inlägg där jag tipsar om sju saker du borde ha i åtanke när du bloggar.
 
 
Innan du börjar blogga bör du ha en idé om vad du vill att din blogg ska handlar om, hitta en nisch - något att skriva om. Annars blir det lätt att du skriver om vilka ämnen du hade i skolan idag eller hur många köttbullar du orkade äta till lunch - inte särskilt intressant. 
 
Skriv om något du tycker om att göra, eller något du brinner för. När jag startade min blogg tyckte jag att det fanns för lite svenska bloggar om DIY och pyssel, det är också något jag gillar att hålla på med väldigt mycket. 
 
När du hittat din nisch, det du vill skriva om är det bra om du håller dig till det. Det är klart att du kan slänga in något inlägg om mat i fall din blogg handlar om mode - men tänk på att dina läsare antagligen är där för mode om du driver en modeblogg. 
 
 
Bloggdesignen är det första man ser när man klickar in på någons blogg. Folk gör sin första bedömning utifrån hur din bloggdesign ser ut. Jag tycker att det är viktigt med en unik bloggdesign som representerar dig och din blogg. Om du inte har ett öga för grafisk design och bara blir förvirrad av koder kan det vara värt att betala för en bloggdesign hos de som tar emot beställningar. 
 
 
 
 
Jag vet inte vad andra tycker, men för mig är det väldigt jobbigt att läsa texter som ser ut såhär: "jaaaa men idaaag vaa jag me saraaaa och vi köpte glasss dåå, skiitgott veeerkligen". Försök att tänka på stavning och grammatik, då blir det inte lika jobbigt att läsa inläggen. 
 
Men låt det inte bli för mycket, din personlighet måste fortfarande synas. Allt måste inte vara grammatiskt rätt, då blir det lätt tråkigt. Hitta en balans.
 
 
Bilder gör så himla mycket för din blogg. Ett inlägg utan bilder läser jag oftast inte. En blogg med bildlösa inlägg ratar jag direkt. Även om du inte har en bild som har med texten att göra - släng in någon ändå. 
 
När det kommer till redigeringen gillar jag att överexponera mina bilder något eftersom ljusa bilder attraherar ögat. 
 
Använd undertitlar, alt koder och spalter. Att ha struktur och ordning i inläggen gör det lättare att läsa. Undertitlar kan du fixa genom bilder (som jag har i detta inlägg) eller div klasser som Sanna lär dig om här.
 
Alt symboler som pilar, hjärtan och punkter kan också hjälpa dig att göra texten mer intressant. Jag använder ofta den här (►) eller den här (») när jag ska punktera upp något. Om du vill ser vilka symboler som finns kan du söka på teckenuppsättning i startmenyn. När du trycker på den kan du bläddra genom alla symboler som finns på din dator. 
 
 
 
 
Uppdatera regelbundet för att hålla kvar dina läsare. Men uppdatera hellre sällan med välgjorda inlägg än ofta med slarviga inlägg. Om du har idétorka är det bättre att vänta lite och se om du kommer på något att skriva om än att bara slänga ihop något snabbt och publicera det. 
 
Mitt mål är att uppdatera en gång per dag, men det är långt ifrån alla dagar som jag klarar av att göra det. Något du kan göra för att hålla uppdateringen flytande är att göra ett schema. Jag har t.ex. Veckans DIY's på söndagar, då vet jag vad jag ska publicera och det behöver aldrig gå mer än en vecka mellan varje inlägg. 
 
 
 
 
Det absolut viktigaste när du driver en blogg - var dig själv. Det blir mycket roligare att blogga och skriva inlägg, men också att läsa dina inlägg. Om du är genuin märks det och din blogg blir mer intressant att läsa. 
 
 
Sådär ja, det var några av mina tips om du ska börja bloggar. Det kanske är exakt samma tips som andra bloggare skriver om, men det är i alla fall vad jag tycker är värt att tänka på. 
 
Jag har ännu fler mindre tips för dig som vill börja blogga eller för dig som bloggar, men det här inlägget skulle bli alldeles för långt om jag skulle ta med allt. Det kanske blir en del 2 i framtiden?
 
 Kommentarer

WRITE YOUR COMMENT HERE:


name:


e-mail address:


blog address:


comment:

Trackback


» så trevligt att du hittade hit!
jag är en kaffeberoende boknörd med passion för grafisk design. här kan du läsa om sådant jag älskar och sådant jag tänker på. «
Ida Eriksson, 20
LULEÅ

mer om mig.